TULOSSA Rukoushuoneilta to 4.7. klo 18

Torstaina 4.7. Lastusissa Lempäälän seurakunnan rukoushuoneilta klo 18 rukoushuoneella os.  Lastustentie 500.

Lisätietoja: https://www.lempaalanseurakunta.fi/tapahtumat/2019-07-04/lastusten-rukoushuoneilta

Kylä tutuksi-pyöräretki 15.6.2019

Perinteinen Kylä tutuksi-pyöräretki järjestettiin lauantaina 15.6.2019. Matkaan lähdettiin Lastusten koululta kohti Vähä-Kausjärven laavua, jossa pidettiin ensimmäisen tauko. Matkalla ihailtiin lehtometsää lehmuksineen ja sivuttiin Natura-aluetta, joka jatkuu Kangasalan rajalle asti. Lisäksi nähtiin sahurin torppa, joka on aikoinaan siirretty hautausmaan luota. Seuraava tauko piderttiin Tervajärven leirikeskuksen tuntumissa.Koululle palattiin Horsmantietä ja Helsingintietä pitkin. Reissu oli mielenkiintoinen, kiitos oppaamme Juha Kuisman, joka kertoi tarinoita reitin varrelta. Kyläyhdistyksellä on reitistä karttoja, jos joku haluaa lähteä pyöräilemään. Ensi vuoden pyöräretkeä suunniteltiin jo matkan aikana!

Kunnan sivistyslautakunta Lastusissa 11.6.2019

 

Lastusten kyläyhdistyksellä oli ilo saada kylälle vieraaksi kunnan sivistyslautakunta pitämään kevätkauden viimeinen kokouksensa tiistaina 11.6.2019 . Kokouksen aluksi grillasimme ja tarjoilimme heille Tikanmäen tilan luomulammasta. Lisäksi kerroimme heille Lastusten visiosta toteuttaa asioita kumppanuuteen ja yhteistyöhön perustuen. Esiteltävänä meillä olikin pitkä lista asioita, joiden eteen teemme täällä töitä. Esittelyn lopuksi meiltä jo kysyttiinkin, että lomailemmeko lainkaan kyläyhdistyksessä. Niin, tämä on meille ehkä ennemminkin elämäntapa. Esittelyn lopuksi sivistyslautakunnan puheenjohtaja Pauliina Österberg kiitti kyläyhdistyksen puolesta paikalla olleita eli Annelea, Juhoa, Iiroa ja Sirpaa sekä koulun rehtori Minnaa.

Avoimet kylät-päivä Lastusissa 8.6.2019

Avoimet kylät-päivää vietettiin Lastusissa vierailemalla keksijä Raimo Flinkin tiluksilla. Hän on keksinyt muun muassa niksibetonin, jossa perinteinen raudoitus korvataan keinokuituvaatteista koneellisesti jauhetulla kuidulla. Näin betonista tulee sitkeää ja helposti muotoiltavaa, mistä on helppo työstää itse taidetta ja erilaisia piharakenteita. Mammuttiin oli käytetty raudoitusta suuren massansa vuoksi.

Raimon pihalla oli useita tehopenkkiviljelyksiä, jotka toimivat minikasvihuoneen tapaan. Erilaisilla keksinnöillä Raimo on helpottanut pihan hoitotöitä ja erityisesti vihaamaansa rikkakasvien kitkemistä.
Raimon keksinnöistä tuotantoon asti on päätyneet erilaiset jätevesien puhdistusratkaisut, joissa hyödynnetään myös keinokuitusilppua.

Pirteä, kohta 80-vuotias isäntä avaa taidepuistoansa ensi kesänä 80-vuotis merkkipäivänsä kunniaksi yhdessä muiden ite-taiteilioiden kanssa julkaisemalla kirjan, joka kertoo ite-taideteoksista suomalaisissa puutarhoissa.

Paljon oli mielenkiintoista nähtävää ja keli oli vierailun aikana mitä mainioin!

📷: Saija Reinvall-Lähde

Lempäälä siistiksi-siivoustalkoot toukokuussa

 

Lastusten kyläyhdistys osallistui toukokuussa Lempäälä siistiksi-siivoustalkoisiin. Kyläyhdistyksen väki siivosi Lastustentien vartta, Helsingintien ja Lastustentien risteysaluetta mm. linja-autopysäkit. Lisäksi siivouspartiomme kävi Birgitanpolun Paattakaisen parkkipaikalla. Myös koululaiset osallistuivat siivoamalla koulun ympäristössä. Valtava määrä roskaa ja jätettä tuli taas saaliiksi. Pidetäänhän jatkossa kaikki omalta osaltamme huoli siitä, että roskat päätyvät roskikseen ja isommat jätteet asianmukaisille kierrätyspisteille.

Lastusten kylän seniorikerho kaudella 2018-2019

Lastusten kyläyhdistys järjesti kaudella 2018-2019 yhteistyössä Lastusten koulun kanssa varttuneen väen kerhotoimintaa. Kerho kokoontui Lastusten koululla joka toinen viikko aina maanantaisin klo 9-11. Alun perin toiminnan ideointi käynnistyi keväällä 2018 ja varsinaiset tapaamiset aloitettiin syyskuussa 2018. Kerhon tarkoituksena on tarjota mielekästä, monipuolista ja hauskaa yhdessäoloa. Tavoitteena oli lisäksi luoda koulusta kohtaamispaikka eri ikäisille kyläläisille, niin kylällä asuville kuin asuneille tai vaikka naapurikyläläisille.

Kauden aikana kerhossa kokoonnuttiin erilaisten teemojen tiimoilta. Kädentaitoja pääsi harrastamaan lampaan villan karstaamisessa ja kehräämisessä kuin myös risulintuaskartelussa ja savitöissä. Vierailijoita kerhossa kävi kertomassa muun muassa ikäihmisten pankkipalveluista ja seurakunnan seniori- ja vanhustyöstä. Vuoden 2019 unihoitaja piti hienon perehdytyksen unen merkityksestä sekä antoi vinkkejä parempaan uneen. Mielenkiintoisia tarinoita kuultiin anestesialääkärin kokemuksista maailman eri kriisialueilla neljällä eri vuosikymmenellä sekä keksijän kertomuksia luomastaan taidepuistosta sekä erilaisista puutarhaan liittyvistä keksinnöistä. Liikunnanohjaaja kävi pitämässä kerholaisille tuolijumppaa. Lastusten kylän ja koulun historiaan uppouduttiin yhteistyössä senioreiden ja nykyisten koululaisten kanssa. Lisäksi kerhossa kuultiin koululaisten esityksiä ja koulun vanhimmat oppilaat opastivat senioreita tietotekniikan ongelmien kanssa.

Kauden aikana nähtiin hienoja kohtaamisia eri sukupolvien välillä. Kiitos kaikille kerhotoiminnassa mukana olleille!

TULOSSA Kylä tutuksi-pyöräretki la 15.6. klo 14

Perinteinen Kylä tutuksi pyöräretki järjestetään myös tänä kesänä lauantaina 15.6.2019 klo 14. Retken lähtöpaikka on Lastusten koulu. Tällä kertaa suunnataan (Iso-) Tervajärvelle. Pituutta retkellä on n. 16km. Retken vetää jälleen kylän pitkäaikainen asukas Juha Kuisma. Tällä kertaa matka on pitkä, mutta teemme retken rauhalliseen vauhtiin. Itse voit arvioida kuinka pitkän matkan perheen pienimmät jaksavat polkea. Mukaan omat pyörät, kypärät sekä paljon juotavaa.