Lastusten kyläkoulun kautta muodostunut kontakti mahdollisti seikkailun maailman toiselle laidalle ja loi lukuisia uusia ystävyyssuhteita

Tässä reissussa mukana olleet (vasemmalta Hanna Sannamo, Katja Kantola ja Elsa Vitikka)
Paikka: Marine Parade Beach, Napier, Uusi-Seelanti

Vierasta kieltä oppii parhaiten harjoittelemalla sitä käytännössä. Parasta käytännönharjoittelua on puhua kieltä sitä äidinkielenään puhuvien ihmisten kanssa. Lastusten kyläkoulussa onkin noudatettu tätä ohjetta jo vuosia. Koulussa on vieraillut paljon kansainvälisiä vieraita eri maista osittain juuri sen takia, että oppilaat saavat harjoitella kielitaitoa ja samalla oppivat uusia asioita eri kulttuureista. Joskus käy niin, että vierailut poikivat vastavierailuja ja tätä kautta syntyy huikeita mahdollisuuksia päästä näkemään ja kokemaan elämää maapallon toisella puolella sekä harjoittelemaan lisää käytännön kielitaitoa.

Kyläkoulussa useampaan kertaan vieraillut ja oppilaille tutuksi tullut uusiseelantilainen vieras, Whiri Seeds vastaanotti meidät vieraakseen Uuteen-Seelantiin kevättalvella 2023. Ennen kun pääsemme kertomaan huikeasta matkastamme, kerromme miten tähän tilanteeseen ylipäätään päädyttiin. Vuoden alussa ystävämme kertoi päättäneensä lähteä Uuteen-Seelantiin ja kysyi, että lähtisimmekö hänen mukaansa. No kenelläpä ei kylmän ja pimeän talven keskellä ajatus lämmöstä tuntuisi kihelmöintinä iholla tai mielikuva ilmiömäisen kauniista maisemista, merestä ja kymmenien kilometrien pituisista hiekkarannoista siintyisi verkkokalvoille. Kaukokaipuutakin oli, koska pitkään kestäneen korona-ajan aikana ei kotimaan rajoja tullut ylitettyä. Pian ajatukset kuitenkin palasivat takaisin arkeen. Syitä siihen, miksi matkalle ei voi juuri nyt lähteä löytyi lukuisia. Uusi-Seelanti on niin kaukana, että ei sinne kannata viikoksi tai edes kahdeksi lähteä. Useamman viikon poissaolot koulusta tai töistä, saatikka hinta mitä matkasta joutuisi lentoineen, yöpymisineen ja kulkemisineen maksamaan, olivat päteviä syitä yrittää unohtaa ajatus koko matkasta.

Ajatus reissusta ei kaikesta huolimatta poistunut mielestä, päinvastoin se pysyi siellä sitkeästi ja patisti toimimaan. ”Eikös teillä käynyt siellä Lastusten koulussa se uusiseelantilainen vieras?”

Saimme yhteystiedot koululta ja laitoimme rohkeasti viestiä. Näin alkoi matkan suunnittelu. Varasimme lennot Uuteen-Seelantiin ja etäinen haave päästä näkemään maan uskomattoman rikas ja monipuolinen luonto sekä kulttuuri alkoi muuttua päivä päivältä todemmaksi. Saimme Whiriltä tehtäväksemme kirjoittaa listan, johon hän pyysi kirjaamaan matkaan kohdistuvat toiveet. Kun toiveita kerran kysyttiin, niin tartuimme kynään. Koska matkaan olivat lähdössä hevoshullu lammasfarmari, yksi opettaja sekä yläkouluikäinen hurjapää, jotka kaikki nauttivat luonnossa liikkumisesta oli listalla mm. seuraavat asiat: tutustuminen paikalliseen lammasfarmiin, ratsastusretki kauniissa luonnossa, kouluvierailu, luontokohteet, joissa ei ole muita turisteja sekä mahdollisuus tutustua Uuden-Seelannin maori-kulttuuriin. Lisäksi kerroimme matkustavamme rinkat selässä ja mukana oli teltta ja makuupussit. Emme olettaneet tai edes ajatelleet sen olevan mahdollista, mutta Whiri halusi ottaa matkamme suunnittelun ja toteutuksen tehtäväkseen. Hän ilmoitti meille ainoastaan, että taksi tulee hakemaan meidät yöllä Aucklandin lentokentältä ja vie hänen ystävänsä luokse n. 150km päähän Hamiltonin lähellä sijaitsevaan pikkukylään. Näillä etukäteistiedoilla hyppäsimme junaan Lempäälän asemalta helmikuisena pakkaspäivänä. Kolmen vuorokauden, yhden junamatkan ja neljän lennon jälkeen olimme Uudessa-Seelannissa. Lopulta pääsimme maahan teltan ja tuliaisten säteilytyksen sekä erinäisten kyselyjen jälkeen. Olimme tullissa vakuuttavasti osanneet vastata, mitä aiomme lomallamme tehdä, vaikka meillä ei siitä ollut itseasiassa vielä aavistustakaan. Whirin järjestämä kyyti odotti lentokentän ovella ja kuljetti lopen uupuneet matkaajat maatilalle, joka sijaitsi vuoren rinteellä Pirongia nimisessä kylässä. Whiri oli meitä talon portilla vastassa ja aamuyöllä järjestettyjen maorinkielisten tervetuloseremonioiden sekä meille itsemaalattujen tervetuliaiskuvien jakotilaisuuden jälkeen pääsimme lepäämään varta vasten meitä varten sijattuihin vuoteisiin. Tunne siitä, että meitä oli odotettu ja että olimme todella tervetulleita näiden suomalaisittain ajateltuna vieraiden ihmisten elämään, oli todella vahva. Tiesimme heti, että matkastamme tulee kaikin puolin ikimuistoinen, ennen kokematon ja ainutlaatuinen elämys.

Vaikka kolmen viikon matkamme Uuden-Seelannin Pohjoissaarelle ehdottomasti ansaitseekin täydellisen matkakertomuksen kaikkine yksityiskohtineen, jätetään kuitenkin se vielä pöytälaatikkoon. Kerromme tässä kuitenkin vielä tiivistetysti matkamme kohokohdista ja toivelistan täyttymisestä.

Maatilalla Pirongiassa pääsimme tutustumaan Uuden-Seelannin uskomattomaan metsäluontoon, jonka kotoperäisen kasvillisuuden vaaliminen oli tilan emännän sydämen asia. Metsässä kasvoi mm. meille huonekasvina tunnetun Jukkapalmun näköisiä kaalipuita, Kowhai nimisiä lehtipuita, Kauri nimisiä havupuita, Nikaupalmuja ja tietysti erilaisia saniaisia. Hopeasaniaisen kuva onkin maan kansallistunnus, joka toistuu mm. rugbymaajoukkueen logossa, linja-autojen takapuskureissa sekä Taupo nimisen kaupungin pääkadun metallisissa viemärien kansissa.  Vierailimme samaisessa metsässä myös pimeällä, jolloin pääsimme näkemään isoja kallionseinämiä, jotka olivat täynnä kiiltomatojen aiheuttamaa tähtituiketta. Maatilalla illallispöydässä istui kansainvälinen porukka. Emäntä oli alkujaan kotoisin Saksasta, töissä oli kaksi ranskalaista nuorta miestä ja sitten me kolme matkaajaa Suomesta sekä alkuperäiset uusiseelantilaiset Whiri ja hänen ystävänsä. Maatilaelämyksen lisäksi pääsimme Pirongian kylässä vierailemaan paikallisilla maalaismarkkinoilla, joissa tuottajat ja käsityölaiset myivät tuotteitaan.  Muihin turisteihin ei pikkuisessa maalaiskylässä törmätty.

Maatilalta jatkoimme matkaa Whirin kyydissä Rotorua nimiseen kaupunkiin, jossa pääsimme kokeilemaan mökkeilyä leirintäalueella. Rotoruassa meitä odotti lukuiset elämykset mm. pääsimme kiipeilemään 40m korkeisiin punapuihin, tutustuimme Kiwi-lintujen pelastamiseen tarkoitetun lintutarhan toimintaan, laskettelimme jättiläiskokoisten Zorb-rantapallojen sisässä alas vuoren rinnettä sekä pääsimme vierailemaan maori-kylässä, Whakarevarevassa, joka on vielä tänä päivänäkin maoreiden asuttama. Maaperän kuumat lähteet mahdollistivat kylpemisen lämpöisessä vedessä. Jopa ruoka valmistettiin maaperän uumenista kuplivassa kiehuvassa vedessä sekä kuumassa höyryssä. Maorikylässä pääsimme seuraamaan maoreiden tansseja ja lauluja. Paikallisessa kulttuurissa on tapana kunnioittaa ja kiittää esiintyjiä esittämällä laulu. Niinpä mekin huomasimme olevamme tilanteessa, jossa lauloimme komeasti ”Kalliolle kukkulalle” satapäiselle yleisölle (jossa taisi olla 97 muutakin turistia) ja hierovamme neniämme yhteen maoripäällikön kanssa. Hongi-tervehdys on satoja vuosia vanha maorien perinne.

Rotoruasta matkamme jatkui kohti ison Taupo-järven rannalla sijaitsevaa Taupo-nimistä kaupunkia. Täällä seurueemme hurjapäälle ilmoitettiin, että syntymäpäivälahjaksi hänelle on järjestetty yllätys. Hänen tuli tehdä valinta, että kumman hän valitsee swing-vai benjiihypyn. Vielä muutaman viikon 13 vuotta vanha hurjapää ei kauaa epäillyt vastaustaan. Kun kerran Uudessa-Seelannissa ollaan, niin benjii-hyppy kuuluu asiaan! Niin tallentui huikea hyppy jännityksestä tärisevässä kädessä olevaan äidin kameraan. Hyppääjä ei tehnyt ainoatakaan ylimääräistä elettä tai päästänyt pihaustakaan, kun hän pudottautui sillalta turkoosina välkehtivän Taupo-joen yllä narun varaan. Hypyn jälkeen ihastelimme lähistöllä sijaitsevan Huka Fallsin vesiputousta, jossa ryöppysi vettä jopa 220 000 litraa sekunnissa. Illalla pääsimme pulikoimaan ulkoilmakylpylään, jossa altaiden vesi oli peräisin maan sisällä kiehuvista kuumista lähteistä.

Matkamme eteni vähitellen etelää kohti. Huikean kauniit maisemat vaihtelivat auton ikkunassa. Loputtomina aukeavat vihreät nurmikukkulat, valtavat laidunmaat, jotka ovat tuttuja monelle Taru Sormusten herrasta-trilogiasta olivat omiaan erityisesti suomalaisen lampurin mielestä luomaan rauhallista ja harmoonista mielentilaa. Toisaalta eksoottiset saniaismetsät muistuttivat, että olemme todella kaukana kotoa ja lisäsivät entisestään matkan seikkailun tuntua. Matkalla kohti Pohjoissaaren eteläisintä kaupunkia, Wellingtonia vierailimme yhden yön Whirin ystävän luona lammastilalla Kimboltonissa. Isäntä oli eläköitynyt matematiikan opettaja paikallisesta maoripojille tarkoitetusta katolisesta sisäoppilaitoksesta. Pääsimme osallistumaan poikakoulun aamunavaukseen ja kuulemaan oppilaiden laulamana katolisia kirkkolauluja. Musiikkia kuunnellessa ajatus harhautui pohtimaan Uuden-Seelannin historiaa, englantilaissiirtolaisten ja maorien kohtaamista n. 200 vuotta sitten.

Ennen Wellingtonin viikonloppua saimme vierailla vielä yhden yön Mastertonissa. Suureksi yllätykseksi meillä oli täällä mahdollisuus päästä seuraamaan kerintäkilpailujen mm-osakilpailua. Lampurina oli huikeaa päästä seuraamaan ammattiurheilijoiden sujuvaa lampaiden käsittelyä.

Viikonloppu Wellingtonissa oli huikea! Vietimme kokonaisen päivän maori-kulttuuria ja Uuden Seelannin luontoa esittelevässä Te Papa-museossa. Värikkäällä Cuba-streetillä nautimme kansainvälisestä tunnelmasta kahviloita ja pikkukauppoja kierrellen. Wellingtonista suuntasimme linja-autolla Whirin luokse Napieriin. Matkaa vuorten yli kertyi vain 325 km, mutta aikaa siihen kului 10 tuntia. Julkinen liikenne Uudessa Seelannissa on kovin vähäisen oloista. Matkan puolessa välissä, Palmerston North nimisessä pikkukaupungissa istuimme kahvilla 2,5 tuntia odotellen vaihtoyhteyttä Napieriin.

Napier sijaitsee Eteläsaaren itärannikolla noin puolessa välissä saarta. Kaupungin keskusta on erittäin kaunis Art Deco-tyylisine rakennuksineen. Napierissa tutustuimme lukuisiin uusiin ihmisiin, pääsimme tutustumaan mm. paikalliseen ala-asteeseen, kehitysvammaisten päivätoimintapaikkaan sekä uimaan tyynen meren aaltoihin kokeneen paikallisoppaan kanssa. Vietimme paljon aikaa rannalla keräten toinen toistaan upeimpia kiviä ja simpukoita. Sää koko reissun aikana oli oikein miellyttävä. Aurinko paistoi ja lämmintä oli päivällä n. 24 asteen verran.  Auringolta suojautuminen oli erittäin tärkeää, sillä jo 15 minuuttia auringonpaisteessa ilman suojakertoimia sai ihon punoittamaan.

Todellinen huipennus Uuden Seelannin retkellemme oli Tongariro-vuorten ylitys. Vietimme edellisen yön vuoriston läheisyydessä sijaitsevassa mökissä. Lähdimme vaeltamaan aamulla klo 6 tähtitaivaan tuikkiessa yllämme. Tongariron kansallispuisto on Unescon maailmanperintökohde huikaisevan kauniin vulkaanisen vuoriston sekä turkoosien rikkivesijärvien vuoksi sekä alueen kulttuurisen merkityksensä vuoksi. Vuoriston ylitys oli ehkä kaikkein huikaisevin kokemus koko reissulla! Vuoriston jylhät muodot, käsittämättömät värit ja alueen merkitys maoriväestölle oli voimakas ja kokonaisvaltainen kokemus. Lisäksi tietysti n. 10 tunnin vaellus kohtalaisen tiukkoine nousuineen ja laskuineen tuntui toki jonkin verran kehossakin.

Kokonaisuudessaan kokemus oli kaikkineen niin huikea, että lentokoneen pyörien noustessa ilmaan Aucklandin lentokentällä, silmät kostuivat ihan reippaasti ja tunne siitä, että tänne tulemme vielä uudestaan oli ja on edelleen vahva!

Niin kuin alussa totesimme, vierailut poikivat monesti vastavierailuja. Tämä tuli osoitettua todeksi jo muutaman kuukauden päästä kotiin saapumisemme jälkeen. Saimme kesällä viettää ikimuistoisen päivän maatilallamme Whirin isoveljen perheen kanssa. Kirjoittaessamme tätä kertomusta, olemme juuri muutama päivä sitten saaneet vieraaksemme Whirin ja hänen ystävänsä!

Benji-hyppypaikka, Taupo, Uusi-Seelanti
Tongariro, Uusi-Seelanti
Tongariro, Uusi-Seelanti
Rotorua, Uusi Seelanti

Kuva: Laura Vesa

Kirjoittaja Hanna Sannamo on muuttanut miehensä, Jukka Vitikan kanssa Lastusiin, Ruonan tilalle vuonna 2001. Nykyään Ruona tunnetaan nimellä Tikanmäen tila, jossa Hanna toimii emäntänä ja tilan yhteydessä toimivan sosiaalialan yrityksen toiminnan johtajana. Yritys tarjoaa palveluasumista sekä työ- ja päivätoimintaa erityistä tukea tarvitseville aikuisille. Tikanmäen tilalla kasvatetaan luomulampaita ja lisäksi tilalla asustaa hevosia, minipossuja, kanoja, kaneja, koiria ja kissa. Eläimille viljellään rehut omilta pelloilta. Vapaa-ajallaan Hanna harrastaa ratsastusta, liikuntaa sekä lampaantaljoista tehtäviä käsitöitä.

Kyläkerho kokoontuu ma 19.2 klo. 9-11

Kyläkerho kokoontuu jälleen maanantaina 19.2 klo. 9-11. Helmikuun kyläkerhossa koululaiset tulevat kertomaan nykypäivän koulusta.Tervetuloa mukaan! 😊Kyläkerhon tarkoituksena on tarjota mielekästä, monipuolista ja hauskaa yhdessäoloa sekä tukea eri-ikäistenkyläläisten yhtesisöllisyyttä. Kerhokerrat sisältävätsekä järjestettyä ohjelmaa että vapaamuotoistayhdessä oloa. Paikalle ovat tervetulleitaesimerkiksi hoitovapaalla olevat tai muuten kotona olevat ja paikalle pääsevät ikään katsomatta. Kerhon ohjelmasta vastaa jatkossa Lastusten kyläyhdistys yhteistyössä Lastusten koulun kanssa (ei siis enää Pirkanmaan Hyvinvointialue). Kerho kokoontuu koulun vanhalla puolella maanantaisin klo 9-11.Kevään kyläkerhokerrat: 25.3 (yhteislauluja), 29.4 ja 13.5.

Aittakahvila auki hiihtolomaviikonloppuina Lastusissa

Lastusten kyläyhdistys avaa jälleen Lastusten koululla sijaitsevan Aittakahvilan hiihtoloman viikonlopuiksi. Kahvila palvelee hiihtäjiä, luistelukentän käyttäjiä, kylän asukkaita sekä kaikkia muitakin tms.

Aukioloajat:

Lauantai 24.2.2024 klo 12-16

Sunnuntai 25.2.2024 klo 12-16

Lauantai 2.3.2024 klo 12-16

Sunnuntai 3.3.2024 klo 12-16

Kahvilassa on myytävänä lämmintä ja kuumaa juomaa sekä pientä naposteltavaa. Voit maksaa ostokset käteisellä tai yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla. Kahvila sijaitsee Lastusten koululla osoitteessa Lastustentie 519, Lempäälä.

Lastusten koulun ympäristössä on hyvin pysäköintitilaa. Latukahvilaan pääset kolmella eri tavalla perinteisellä tyylillä tai luistellen:

1. Laasonportista Innilän urheilumajalta löytyy pysäköintialue, osoitteesta Sotavallantie 119, Lempäälä. Tämä latu on edestakaisin kuljettuna yhteensä 17 km pitkä ja latukahvila on reitin puolivälissä. Laasonportin päässä on melko jyrkkiä mäkiä, latu on alusta ja lopusta vaikeahko hiihtää. Ladun varrelle on sijoitettu opastekylttejä, mutta erityisesti Laasonportin päässä on useita risteyksiä, jolloin alle linkitetty kartta auttaa suunnistuksessa. Laasonportin alueelle pääsee myös julkisella liikenteellä vaikka Tampereelta asti, linjan 52 päätepysäkiltä on ladun varteen lyhimmillään 500 metrin kävelymatka.

2. Aja auto reitin puoliväliin osoitteeseen Lastustentie 196, Lempäälä. Siinä kohti on kaksi hiihtäjille tarkoitettua pysäköintialuetta ladun varressa. Latukahvilaan on siitä matkaa 5,5 km ja takaisin toinen mokoma. Latu on helppoa ja tasaista peltoa.

3. Saavu suoraan Lastusten koululle. Kahvilan viereinen tasainen peltolenkki on 2,5 km pitkä. Lastusten koululla on pysäköintialue tai koululle pääsee alle kilometrin kävelyllä linjan 60 (Tampere-Valkeakoski) pysäkiltä Lastustenkulma.

Hiihtoladun reitti: https://ladulle.fi/ladut/lempaala/innilanurheilumajalastustenkoulu

Copyright © 2025 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.