Sydäniskuri Lastusten koululla (Lastustentie 519)

Kello käy!

Sydänturvallisuus muodostuu kyläläisten elvytysosaamisesta ja mahdollisuudesta saada sydäniskuri eli defibrillaattori käyttöön minuuttien sisällä. Minuuttien raja-aika lähtee kulumaan siitä hetkestä, kun me löydämme henkilön maassa makaamasta.

Toimi nopeasti!

Herättele, ravistele, puhuttele, saammeko henkilöön kontaktia? Henkilö makaa maassa elottomana. Soita 112 hätäkeskukseen! Käytä älykännykkäsi 112 Suomi sovellusta, jolloin hätäkeskus näkee kartalla mistä soitat. Kerro tilanne, hengittääkö henkilö. Hengityksen tunnet, jos kokeilet kämmen rystypuolella henkilön suun edestä, tuntuuko hengityksen ilmavirta kämmenselkääsi. Jos ilmavirtaa ei tunnu tiedämme, että hengitys ei toimi. Tiedämme myös, että  silloin sydän ei pumppaa verta, eikä aivot saa happea.

Aloita hätäkeskuksen ohjeistuksena elottoman henkilön elvytys.  Painele keskeltä rintalastaa 5-6 cm alaspäin, ylläpidä  painelurytmi 100-120 kertaa minuutissa, siis kaksi kertaa sekunnissa. Lähetä ensi tilassa kolmas paikalla oleva, tai siihen tuleva henkilö hakemaan sydäniskuria.

Minuutit kuluvat!

Sydäniskurin paikalle tullessa, elvyttäjä jatkaa elvytystä, sydäniskurin hakija avaa laitteen kannen, käynnistää laitteen. Ottaa esille elektrodit  ja kiinnittää ne henkilö rintakehälle, elektrodeissa olevien kuvien mukaisesti. Laite analysoi henkilön sydämen tilanteen, heti kun elektrodit kontaktoivat ihon pinnan. Löytäessä sydämestä kammiovärinätilan, sydäniskuri pyytää painamaan vilkkuvan iskunapin, jolloin sähköisku pyrkii pysäyttämään epärytmissä värisevän sydämen. Painelu ja puhalluselvytystä jatketaan laitteen opastamana iskujen välissä seuraavat 2 minuuttia, jonka jälkeen sydäniskuri uudelleen analysoi sydämen tilannetta. Pyytää iskun tai kertoo että iskua ei tarvita. Tällöin sydän on alkanut toimia oikealla rytmillä.

Jos 100 %:sta lähdetään sydänpysähdyksestä aikaa laskemaan suhteessa selviytymiseen, jokainen minuutti heikentää selviytymismahdollisuutta 10 %:lla. 10 minuutin kohdalla selviytymismahdollisuus on kulunut loppuun. Selviytymismahdollisuus  on jopa 50-70 % jos sydänpysähdyksen saaneelle voidaan antaa sydäniskurilla isku jo 3-5 minuutin kuluessa sydämen pysähtymisestä. Kovin pitkän matkan takaa ei sydäniskuria ehditä hakea paikalle. 

Kuka tahansa voi hakea koulun seinäkaapista ja käyttää sydäniskuria

Lastusten koulun seinässä iskuri on lämpökaapissa. Lämpökaappi saa virtansa sähköpistokkeesta. Kaapissa on lämpövastus, joka pitää kaapin oikeassa lämpötilassa koko vuoden. Kaapin oven avauksessa alkaa soida äänekäs summeri. Ääni on tiedoksi kuuluvuusalueelle – sydäniskuri on haettu, tarvitaan lisäauttajia elvyttämiseen.

Koska sydäniskurilla voidaan pelastaa ihmisen henki, on tärkeää, että ylläpidetään tietoa ja käydään läpi sydäniskurin paikka koulun seinässä määräajoin muistin virkistämiseksi, miten kaappi avataan, mitä otetaan mukaan sydäniskuria haettaessa, että kynnys sen noutamiseen olisi matala vaikkapa nuorisolle. Nuoriso liikkuu ripeästi ja heille hakuvastuu on luontevaa, jos aikuiset jäävät elvyttämään.

Kylän yhteiselle sydänturvallisuustapahtumalle voisi olla tilausta, johon SPR:n paikallisosastoa voisi kutsua elvytysnuken ja harjoitussydäniskurin kanssa esittelemään, samoin Lempäälä-Vesilahden Sydänyhdistyksen sydänterveyden edistämisen asioiden kertaamiseen 

Esimerkiksi saman tien varrella asuvien yhteisen whatsap ryhmän perustaminen tuo turvallisuutta auttamistilanteessa, kun kolmatta henkilöä ei ole hakemaan sydäniskuria, mutta sydäniskuri pitäisi saada nopeasti paikalle. Whatsap ryhmään liittyneille, yhteisviestinä tuleva ”isku -sana” antaa tiedon, kuka viestin lähetti. Sinne lähdetään porukalla auttamaan ja viedään mennessä myös sydäniskuri. Sydänpysähdys ei tule oireiden kera, se voi tulla, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sydänpysähdys voi olla ensimmäinen sydänsairauden merkki minkä ikäisille tahansa. 

Sydäniskuri ei vahingoita ketään, eikä se anna antaa iskua, jos ei sydämessä ole kammiovärinätila.


Kirjoittaja Anne Kettula  työskentelee Sydänliiton Sydän-Suomen alue ry:ssä. Toiminta-alueena ovat Etelä-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Kanta-Häme. Sydänturvallisuus ja sen edistäminen on yksi vapaaehtoistoiminnan tärkeä painopistealue, johon yhdessä paikallisten sydänyhdistysten kanssa on panostettu. Hauhon Säästöpankkisäätiön rahoituksella, yhdessä  Lempäälä-Vesilahden Sydänyhdistyksen kanssa, sijoitettiin Lastusten koulun seinään lämpökaappi ja sydäniskuri loppukeväästä 2024. Tänä syksynä Annen työ painottuu viiden aktiivisen Sydänyhdistyksen kanssa   Kanta-Hämeeseen. Siellä käynnistyi Sydänturvallisuutta Kanta-Hämeeseen 2024-2026 hanke. Hämeen ELY-keskus tukee hanketta EU-maaseuturahoituksella.

Copyright © 2024 Lastusten kyläyhdistys ry. All rights reserved.