Seuraavat leikkitreffit Lastusten koululla maanantaina 28.10 klo. 9-11. 🦊Leikkitreffien tarkoituksena tarjota mahdollisuuskylän alle kouluikäisille ja heidän vanhemmilleentavata muita samassa tilanteessa olevia.Tapaamisissa on mahdollisuus tutustua koulun jaerityisesti eskarin toimintaan. Leikkitreffitjärjestetään Lastusten koulun vanhalla puolellamaanantaisin klo 9-11. Paikalle voi saapuamyöhemminkin ja tulla vaikka vain poikkeamaan.Leikkitreffeillä leikitään koulun salista löytyvilläleluilla ja liikuntavälineillä. Paikalla olleidenleikkijöiden iät ovat olleet aivan vauvasta läheseskari-ikäksiin.
Tervetuloa tutustumaan Lastusten kouluun
Tervetuloa tutustumaan Lastusten koulun henkilökuntaan, arkeen ja vaihtamaan kuulumisia muiden kyläläisten kanssa. Lastusten koulun tupailta järjestetään avoimena kaikille kyläläisille keskiviikkona 4.12 klo 18. Paikalla oppilaskunta myymässä halukkaille riisipuuroa ja mahdollisesti muita jouluherkkuja. Ohjelmassa myös yhteislaulua.Kyläilta järjestetään perinteisten joulumyyjäisten sijaan. Tervetuloa! 😊🎄☃️
Sydäniskuri Lastusten koululla (Lastustentie 519)
Kello käy!
Sydänturvallisuus muodostuu kyläläisten elvytysosaamisesta ja mahdollisuudesta saada sydäniskuri eli defibrillaattori käyttöön minuuttien sisällä. Minuuttien raja-aika lähtee kulumaan siitä hetkestä, kun me löydämme henkilön maassa makaamasta.
Toimi nopeasti!
Herättele, ravistele, puhuttele, saammeko henkilöön kontaktia? Henkilö makaa maassa elottomana. Soita 112 hätäkeskukseen! Käytä älykännykkäsi 112 Suomi sovellusta, jolloin hätäkeskus näkee kartalla mistä soitat. Kerro tilanne, hengittääkö henkilö. Hengityksen tunnet, jos kokeilet kämmen rystypuolella henkilön suun edestä, tuntuuko hengityksen ilmavirta kämmenselkääsi. Jos ilmavirtaa ei tunnu tiedämme, että hengitys ei toimi. Tiedämme myös, että silloin sydän ei pumppaa verta, eikä aivot saa happea.
Aloita hätäkeskuksen ohjeistuksena elottoman henkilön elvytys. Painele keskeltä rintalastaa 5-6 cm alaspäin, ylläpidä painelurytmi 100-120 kertaa minuutissa, siis kaksi kertaa sekunnissa. Lähetä ensi tilassa kolmas paikalla oleva, tai siihen tuleva henkilö hakemaan sydäniskuria.
Minuutit kuluvat!
Sydäniskurin paikalle tullessa, elvyttäjä jatkaa elvytystä, sydäniskurin hakija avaa laitteen kannen, käynnistää laitteen. Ottaa esille elektrodit ja kiinnittää ne henkilö rintakehälle, elektrodeissa olevien kuvien mukaisesti. Laite analysoi henkilön sydämen tilanteen, heti kun elektrodit kontaktoivat ihon pinnan. Löytäessä sydämestä kammiovärinätilan, sydäniskuri pyytää painamaan vilkkuvan iskunapin, jolloin sähköisku pyrkii pysäyttämään epärytmissä värisevän sydämen. Painelu ja puhalluselvytystä jatketaan laitteen opastamana iskujen välissä seuraavat 2 minuuttia, jonka jälkeen sydäniskuri uudelleen analysoi sydämen tilannetta. Pyytää iskun tai kertoo että iskua ei tarvita. Tällöin sydän on alkanut toimia oikealla rytmillä.
Jos 100 %:sta lähdetään sydänpysähdyksestä aikaa laskemaan suhteessa selviytymiseen, jokainen minuutti heikentää selviytymismahdollisuutta 10 %:lla. 10 minuutin kohdalla selviytymismahdollisuus on kulunut loppuun. Selviytymismahdollisuus on jopa 50-70 % jos sydänpysähdyksen saaneelle voidaan antaa sydäniskurilla isku jo 3-5 minuutin kuluessa sydämen pysähtymisestä. Kovin pitkän matkan takaa ei sydäniskuria ehditä hakea paikalle.
Kuka tahansa voi hakea koulun seinäkaapista ja käyttää sydäniskuria
Lastusten koulun seinässä iskuri on lämpökaapissa. Lämpökaappi saa virtansa sähköpistokkeesta. Kaapissa on lämpövastus, joka pitää kaapin oikeassa lämpötilassa koko vuoden. Kaapin oven avauksessa alkaa soida äänekäs summeri. Ääni on tiedoksi kuuluvuusalueelle – sydäniskuri on haettu, tarvitaan lisäauttajia elvyttämiseen.
Koska sydäniskurilla voidaan pelastaa ihmisen henki, on tärkeää, että ylläpidetään tietoa ja käydään läpi sydäniskurin paikka koulun seinässä määräajoin muistin virkistämiseksi, miten kaappi avataan, mitä otetaan mukaan sydäniskuria haettaessa, että kynnys sen noutamiseen olisi matala vaikkapa nuorisolle. Nuoriso liikkuu ripeästi ja heille hakuvastuu on luontevaa, jos aikuiset jäävät elvyttämään.
Kylän yhteiselle sydänturvallisuustapahtumalle voisi olla tilausta, johon SPR:n paikallisosastoa voisi kutsua elvytysnuken ja harjoitussydäniskurin kanssa esittelemään, samoin Lempäälä-Vesilahden Sydänyhdistyksen sydänterveyden edistämisen asioiden kertaamiseen
Esimerkiksi saman tien varrella asuvien yhteisen whatsap ryhmän perustaminen tuo turvallisuutta auttamistilanteessa, kun kolmatta henkilöä ei ole hakemaan sydäniskuria, mutta sydäniskuri pitäisi saada nopeasti paikalle. Whatsap ryhmään liittyneille, yhteisviestinä tuleva ”isku -sana” antaa tiedon, kuka viestin lähetti. Sinne lähdetään porukalla auttamaan ja viedään mennessä myös sydäniskuri. Sydänpysähdys ei tule oireiden kera, se voi tulla, kuin salama kirkkaalta taivaalta. Sydänpysähdys voi olla ensimmäinen sydänsairauden merkki minkä ikäisille tahansa.
Sydäniskuri ei vahingoita ketään, eikä se anna antaa iskua, jos ei sydämessä ole kammiovärinätila.
Kirjoittaja Anne Kettula työskentelee Sydänliiton Sydän-Suomen alue ry:ssä. Toiminta-alueena ovat Etelä-Pohjanmaa, Pirkanmaa ja Kanta-Häme. Sydänturvallisuus ja sen edistäminen on yksi vapaaehtoistoiminnan tärkeä painopistealue, johon yhdessä paikallisten sydänyhdistysten kanssa on panostettu. Hauhon Säästöpankkisäätiön rahoituksella, yhdessä Lempäälä-Vesilahden Sydänyhdistyksen kanssa, sijoitettiin Lastusten koulun seinään lämpökaappi ja sydäniskuri loppukeväästä 2024. Tänä syksynä Annen työ painottuu viiden aktiivisen Sydänyhdistyksen kanssa Kanta-Hämeeseen. Siellä käynnistyi Sydänturvallisuutta Kanta-Hämeeseen 2024-2026 hanke. Hämeen ELY-keskus tukee hanketta EU-maaseuturahoituksella.
Kyläkerho kokoontuu jälleen Lastusissa
Lastusten kyläkerho kokoontuu jälleen syksyllä ja ekan kerran maanantaina 2.9 klo. 9-11.
Tervetuloa mukaan! 😊
Kyläkerhoon tulee puutarhuri vieraaksi keskustelemaan kasvien talvisäilyksestä ja puutarhan laittamisesta talvikuntoon. 🌿
Otamme myös ideaoita vastaan seuraaville kyläkerhokerroille. Seuraava kerta on ma 30.9.
Kyläkerhon tarkoituksena on tarjota mielekästä, monipuolista ja hauskaa yhdessäoloa sekä tukea eri-ikäisten
kyläläisten yhtesisöllisyyttä. Kerhokerrat sisältävät
sekä järjestettyä ohjelmaa että vapaamuotoista
yhdessä oloa. Paikalle ovat tervetulleita
esimerkiksi hoitovapaalla olevat tai muuten kotona olevat ja paikalle pääsevät ikään katsomatta. Kerhon ohjelmasta vastaa Lastusten kyläyhdistys yhteistyössä Lastusten koulun kanssa. Kerho kokoontuu koulun vanhalla puolella maanantaisin klo 9-11.
Juhannusjuhla
Perinteinen juhannusjuhla
Kokoonnumme viettämään Lastusten kylän
perinteistä juhannusjuhlaa perjantaina 21.6. kello
12-14 koulun mäelle. Ohjelmassa juhannuskokko jaelävää musiikkia. Myynnissä makkaraa sekä
virvokkeita. 🔥🌞
Lastusten perinteinen pyöräretki
Lastusissa järjestettiin lauantaina 8.6.24 perinteinen kylän pyöräretki Kuisman Juhan vetämänä. Retki oli osa valtakunnallista Avoimet Kylät -päivää. Retken reittiin voit tutustua jälkeenpäin alla olevasta linkistä. 🚲
Pyöräretki Lastusissa
Perinteinen kylän pyöräretki järjestetään jälleen lauantaina 8.6.2024 Lastusten kylällä. Lähtö tapahtuu koululta klo 14. Retken vetää jälleen kylän pitkäaikainen asukas Juha Kuisma. Retken pituus on noin 12km ja hitaasti pyöräillen arvioitu kesto noin 2,5h. Retkellä pidetään evästauko. Kaatosateella emme lähde pyöräilemään. Retki on osa Avoimet kylät-tapahtumaa. Tervetuloa koko perheellä polkemaan! 🚲
Ystävä lähes 20 000 kilometrin takaa
Helmikuisena maanantaina aamuauringon säteet paistavat Lastusten koulun ikkunasta sisään. Luokassa kuuluu vilkas puheensorina, jossa sekaisin vilahtelee suomen ja englannin kielen sanoja. Oppilaat ovat innoissaan Uudesta-Seelannista saapuneeseen vieraaseen. Whiri on kuin kotonaan 5. ja 6. luokan oppilaiden kanssa. Suomella onkin erityinen paikka hänen sydämessään. Yhteys Suomeen ja nykyisin myös Lempäälään ja Lastusiin on alkanut jo 24 vuotta sitten.
Omat kokemukseni veivät Uuteen-Seelantiin jo 90-luvun lopussa, jolloin vietin vuoden vaihto-oppilaana Gisbornen kaupungissa. Seuraavana vuonna minun lapsuuden perheeseeni Suomeen saapui vaihto-oppilas Uudesta-Seelannista. Avoimin mielin kylmään ja eksoottiseen maahan saapunut Whiri tunsi Suomen toiseksi kodikseen jo ensi vierailullaan, vuoden 2000 tammikuussa. Tuon vuoden aikana Whiristä tuli minulle pikkuveli.
Ystävyytemme rikkauksista ovat päässeet nauttimaan myös Lastusten koulun oppilaat jo yli 10 vuoden ajan. Whiri toimii kotimaassaan opettajana, joten lasten ja nuorten kanssa toimiminen on hänelle luontevaa. Whiri on käynyt Suomessa nyt 18 kertaa. Vuosien aikana suomen kielikään ei ole päässyt unohtumaan, vaan edelleen hän ymmärtää ja puhuu jonkin verran suomea.
Lastusten koulu ottaa ilolla kansainväliset vieraat vastaan. Vuosien aikana koululaiset ovat oppineet Whirin kanssa paljon Uuden-Seelannin maorien kulttuurista. Sekä perinteisiä kirjeitä, että myös videoterveisiä on liikkunut mantereiden välillä. Koronan etäkouluaikaan Whiri osallistui joka päivä tunneillemme. Oppilaat ovat innoissaan, kun pääsevät puhumaan englantia ihan oikean, ulkomaalaisen ystävän kanssa.
Lastusten koulun entisistä oppilaista yllättävän moni on käynyt vierailulla Uudessa-Seelannissa. Viimeisin vierailu on ihan tuore. Lastusten koulun entinen oppilas Aino Janatuinen kertoo matkastaan näin: ”Olin kuudennella luokalla, kun Whiri tuli koulullemme vierailemaan ja kertomaan omasta kotimaastaan. Hän kertoi Uuden-Seelannin upeasta luonnosta ja maailman vieraanvaraisimmista ihmisistä. Vierailun jälkeen kiinnostukseni Uuteen-Seelantiin heräsi. Tiesin, että sinne haluan matkustaa vielä joskus. Täällä sitä ollaan, melkein kymmenen vuotta myöhemmin. Uuden-Seelannin Queenstownissa, 17 098 kilometrin päässä kotoa. Reissua takana melkein kaksi kuukautta ja vielä viikko edessä. Matkalla olen nähnyt muun muassa delfiinejä, hylkeitä, tulivuoria, vuonoja ja mustia hiekkarantoja. Olen myös päässyt vierailemaan paikallisessa koulussa. Hienointa on kuitenkin ollut päästä tutustumaan uusiin ihmisiin, oppimaan uusista kulttuureista sekä näkemään paikallisten elämää ja tapoja. Samalla olen päässyt myös kertomaan muille ihmisille omasta kulttuuristani sekä kotimaastani.”
Whiri toteaa, että vanhan maorilaisen sanonnan mukaan ihmisellä pitää olla kaksi kotia, jos toinen sortuu. Hänen kotinsa sijaitsevat Suomessa ja Uudessa-Seelannissa. Onneksi, koska tämän myötä Lastusten koulun oppilaat ovat monta kokemusta rikkaampia!
Oula Pihlajamäki aloitti Lastusten koulussa luokanopettajana tammikuussa 2012. Rehtorin tehtävässä hän aloitti tammikuussa 2023. Lastusten kylälle hän muutti perheineen syksyllä 2023. Harrastuksina on lentopallovalmentaminen ja puutyöt. Oranssi väri ei Oulalle edusta Tapparaa, vaan Raision Loimua.
Whiri Seeds on englantia, maoria, suomea, japania ja espanjaa puhuva Uuden-Seelannin maori, joka pitää toisena kotimaanaan Suomea. Ammatiltaan hän on opettaja ja puutarhuri. Hän harrastaa teräsmieskisoja, karatea ja maalaamista. Whiri on henkeen ja vereen Raision Loimun kannattaja ja erittäin intohimoinen saunoja.
Höntsypelejä Lastusissa
Kesän ajan sunnuntaisin Lastusten koulun kentällä (Lastustentie 519) klo 18:00 pelataan koko perheen leikkimielisiä höntsypelejä muun muassa pesäpallon ja jalkapallon merkeissä. ☀️🥅Mukana olleiden lasten ikähaarukka on aikaisempina vuosina ollut 8-16 vuotta ja tietenkin aikuisiakin on ollut mukana. Hötsyt sopivat sekä tytöille että pojille eli tervetuloa kaikki mukaan koko perheellä! Mitään ei tarvitse etukäteen osata ja kaikki opastetaan alkuun. Ekoilla kerroilla voi vaikka vain seurata pelaamista vierestä. 😊Tulevana sunnuntaina siis pelaillaan ekaa kertaa! ☀️
Kyläkerho kokoontui yhdeksän kertaa talvikaudella
Lastusten koululla järjestettiin talvikaudella kyläkerhotoimintaa yhteistyössä koulun ja Lastusten kyläyhdistyksen kanssa. Kyläkerhon tarkoitus oli tarjota mielekästä, monipuolista ja hauskaa yhdessäoloa sekä tukea kyläläisten yhteisöllisyyttä.
Kokoontuminen aloitettiin kahvittelemalla syyskuussa, jolloin kuulumisten vaihdon yhteydessä suunniteltiin myös tulevaa. Seuraavassa kerhossa jo pelailtiin yhdessä koululaisten kanssa lautapelejä. Marraskuussa paikalle saapui taiteilija, keksijä ja tietokirjailija Raimo Flink kertomaan niksibetonin, pikakuitubetonin ja verkkomaalipinnoitteen käytös suurten veistosten rakentamisessa. Ennen joulua päästiin vielä tutustumaan valokuvauksen saloihin Kari Etelän johdolla.
Tammikuussa käsityöharrastaja Johanna Rauhala kertoi omista kokemuksistaan kasvinvärjäyksessä ja kevään toisella kerhokerralla tutustuttiin koululaisten johdolla nykypäivän kouluun. Maaliskuussa laulettiin yhteislauluja. Kevään toiseksi viimeisessä tapaamisessa istutettiin koululaisten kanssa perunoita Lammin puutarhamullan tarjoamaan multaan. Ja vielä ennen kesätaukoa saimme kerhoon vieraaksi edustajan Lempäälän-Vesilahden sydänyhdistyksestä.
Kiitokset kaikille mukana olleille! 😊